3 februari: ‘the day the music died’!

Het is 3 Februari 1959, en ijzig koud in de Verenigde Staten. Buddy Holly is, samen met collega-muzikanten Ritchie Valens en The Big Bopper, op tournee door de VS. De bussen waarmee ze reizen zijn behoorlijk pover, bij veel van hen doet de verwarming het niet (en dat is niet bepaald handig in de Amerikaanse vrieskou). Eén van de bandleden van Holly moet zelfs naar het ziekenhuis vanwege bevriezing. Hierop besluit de zanger een vliegtuigje te huren.

Er is plaats voor vier personen, dus de overige bandleden van Holly reizen verder per bus. Bassist Waylon Jennings staat zijn plaats af aan één van de andere muzikanten, die een griepje te pakken heeft. Buddy hoort het en grapt: ‘Well, I hope your ol’ bus freezes up’, waarop Jennings terugslaat met ‘Well, I hope your ol’ plane crashes’.

In de ochtend van 3 Februari 1959 stijgt het vliegtuigje op. Op dat moment is er een kleine sneeuwstorm bezig, vanwege het slechte zicht moet de piloot volledig op zijn instrumenten vliegen. De verkeersleiding verliest al snel contact met het vliegtuigje, en kan vervolgens geen verbinding meer maken.

De volgende ochtend, als de storm is gaan liggen, gaat de eigenaar van het vliegtuigbedrijfje meteen op zoek naar het vermiste toestel. Op tien kilometer van het vliegveld vindt hij een wrak. Alle inzittenden, inclusief piloot, zijn omgekomen.

Bij het tragische ongeval worden in één klap drie grote muzikanten van ons ontnomen. Het nieuws slaat dan ook in als een bom. Buddy’s zwangere vrouw, Maria Elena, ziet het nieuws over de crash op televisie. Ze schrikt zo erg dat ze een miskraam krijgt. Ook Waylon Jennings is in shock, hij denkt terug aan het grapje dat hij de dag ervoor had gemaakt. Het laat hem nooit meer los. Singer-songwriter Don McLean schrijft in 1971 een liedje over het ongeval, American Pie, waarin de zin ‘The Day The Music Died’ voorkomt. De geschiedenisboeken nemen die term over en een legende is geboren.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be