De nummer 1 uit de Hitjock Classic 1982, editie 2017: “Stairway To Heaven”!

De nummer 1 uit de Hitjock Classic 1982, editie 2017: “Stairway To Heaven” ? ??

Jaarlijks staat Led Zeppelin hoog genoteerd in onze ‘top aller tijden, maar dit jaar dus voor de (aller)eerste keer als lijstaanvoerder. In de voorgaande edities stonden achtereenvolgens “De Roos” van Ann Christy (3x) en “Bohemian Rhapsody” van Queen (3x) op de eerste plek.

Led Zeppelin brengt vrijwel nooit singles uit. De rockband weigert zijn beste liedjes als single beschikbaar te maken, zodat mensen hun albums moeten kopen. Dat is gelukt, waardoor een albumtrack als “Stairway To Heaven” toch tot een klassieker is uitgegroeid. Jimmy Page en Robert Plant schreven het naar verluidt in een afgelegen huisje ergens in Wales.
De mysterieuze song kwam tot stand na een opmerking van producer Andy Johns, die wilde een nummer dat tegen alle muzikale regels inging (‘dat rustig zou beginnen, maar daarna steeds sneller en groter zou worden’). Met die opdracht ging Jimmy Page aan de slag: hij schreef verschillende stukken muziek, die uiteindelijk allemaal aan elkaar werden geknoopt. Robert Plant was niet meteen te vinden voor het idee van Johns en Page, hij haatte het nummer zelfs zo erg dat hij er bij repetities enkel een reggaeversie van wilde spelen.

De intro van “Stairway To Heaven” is geïnspireerd op het liedje “Taurus” van de Amerikaanse band Spirit, waar Page een bewonderaar van was. Zowel de tekst als de muziek bevatten verwijzingen naar Folktradities en eeuwenoude Engelse legenden. Robert Plant schreef de lyrics in slechts vijftien minuten, tijdens de opnamen van het instrumentale gedeelte. De tekst vertelt het verhaal van een vrouw die als enige weet, hoe je aan een trap naar de hemel kan komen. Hierbij wordt ze geholpen door een soort van rattenvanger van Hamelen, die we allemaal moeten volgen. Van de bladmuziek werden in totaal zo’n 1,2 miljoen exemplaren verkocht.

? https://open.spotify.com/track/5CQ30WqJwcep0pYcV4AMNc
? https://www.youtube.com/watch?v=RCOdXYoC_bo

(Hitjock Classic 1982). | ? www.hitjock-muzieksite.be

Geef een reactie