“Stairway To Heaven” op nummer 1 in de Classic Top 100!

De nummer 1 uit de Classic Top 100 Aller Tijden, editie 2018: “Stairway To Heaven” ? ??

Jaarlijks staat Led Zeppelin hoog genoteerd in onze ‘top aller tijden, maar dit jaar dus voor de (aller)eerste keer als lijstaanvoerder. In de voorgaande edities stond telkens “Bohemian Rhapsody” van Queen op de eerste plek.
Led Zeppelin brengt vrijwel nooit singles uit. De rockband weigert zijn beste liedjes als single beschikbaar te maken, zodat mensen hun albums moeten kopen. Dat is gelukt, waardoor een albumtrack als “Stairway To Heaven” toch tot een klassieker is uitgegroeid. Jimmy Page en Robert Plant schreven het naar verluidt in een afgelegen huisje ergens in Wales.
De mysterieuze song kwam tot stand na een opmerking van producer Andy Johns, die wilde een nummer dat tegen alle muzikale regels inging (‘dat rustig zou beginnen, maar daarna steeds sneller en groter zou worden’). Met die opdracht ging Jimmy Page aan de slag: hij schreef verschillende stukken muziek, die uiteindelijk allemaal aan elkaar werden geknoopt. Robert Plant was niet meteen te vinden voor het idee van Johns en Page, hij haatte het nummer zelfs zo erg dat hij er bij repetities enkel een reggaeversie van wilde spelen.

De intro van “Stairway To Heaven” is geïnspireerd op het liedje “Taurus” van de Amerikaanse band Spirit, waar Page een bewonderaar van was. Zowel de tekst als de muziek bevatten verwijzingen naar Folktradities en eeuwenoude Engelse legenden. Robert Plant schreef de lyrics in slechts vijftien minuten, tijdens de opnamen van het instrumentale gedeelte. De tekst vertelt het verhaal van een vrouw die als enige weet, hoe je aan een trap naar de hemel kan komen. Hierbij wordt ze geholpen door een soort van rattenvanger van Hamelen, die we allemaal moeten volgen. Van de bladmuziek werden in totaal zo’n 1,2 miljoen exemplaren verkocht.

? https://open.spotify.com/track/5CQ30WqJwcep0pYcV4AMNc
? https://www.youtube.com/watch?v=RCOdXYoC_bo

01. Logo Hitjock Top 100 Aller Tijden

Een traditie bij Hitjock Muzieksite: de Classic Top 100 Aller Tijden op Paaszondag!
De lijst wordt traditioneel samengesteld door onze muziekredactie.

Onze Classic Top 100 Aller Tijden verbroedert, op z’n geheel eigen manier, generaties. Je kan de lijst beschouwen als een prachtig doorkijkje van pakweg zestig jaar Popmuziek.
Onze Top 100 Aller Tijden is uiteraard niet boven alle kritiek verheven: voor ons is het een lijst om te koesteren, voor andere een lijst om het grondig mee oneens te zijn. Zolang we het allemaal in het juiste perspectief blijven zien: mensen die hun eigen smaak gewichtiger vinden dan die van een ander zijn namelijk een echte gruwel voor wie echt van muziek houdt.

‘De Top 100 Aller Tijden’ was een hitlijst die van 1968 tot en met 2003, gemiddeld 1 keer per jaar werd uitgezonden op de Nederlandse radio. Dat gebeurde meestal op Goede Vrijdag. Het luisterpubliek kon muzieklijstjes insturen met hun 10 favoriete platen aller tijden. Alle nummers moesten minstens 1 jaar oud zijn & een artiest/groep mocht slechts een keer genoemd worden in de voorkeurlijstjes van de luisteraars. De 100 meest gekozen nummers werden vervolgens opgenomen in de ‘Top 100 Aller Tijden’.

Van 1968 t.e.m. 2000 werd de lijst uitgezonden door Radio Veronica, in 2001, 2002 en 2003 door Yorin Fm. Na 2003 is tot op vandaag geen Top 100 Aller Tijden meer uitgezonden.

Veel plezier met de Classic Top 100 Aller Tijden 2018!
De volledige lijst kan je hier bekijken: http://top100allertijden.hitjock-muzieksite.be/classic-top-100-aller-tijden-editie-2018/

(Classic Top 100 Aller Tijden). | ? www.hitjock-muzieksite.be

Geef een reactie